19.08.2019

Mindeord for Tom Andersen Kjær

Tom Kjær er død, og det er meget svært at forstå, at vi ikke skal nyde godt af ham mere. Tom som et bål i natten; lys og varme, der langsomt, men sikkert trækker alle tættere på og sammen. Tom som buldrer og brager fra talerstole, scener og møder; som taler med hele kroppen og betoninger, der får os til at lette og falde ned på nye måder.

Tom blev født i 1959 og har siden 1996 været en meget vellidt præst, sjælesørger og kollega på Herlev Hospital. Udover sit daglige arbejde blandt syge og pårørende og kollegaer deltog Tom i mange dele af det nationale og regionale palliative arbejde; i centrale råd og bestyrelser, som meget populær foredragsholder og underviser og som forfatter til artikler og bøger. Tom var ikke interesseret i magt, for selv at bestemme eller for at deltage i strategiske alliancer. Toms bidrag var mere fritænkerens; med udgangspunkt i omsorgen, støtten og kærligheden til de, der trænger, talte og skrev han klogt og medrivende om lindring og om sundhedsvæsenets og systemers manglende rummelighed – for syge, pårørende og ansatte.

Tom døde af sygdom den 5. februar 2018. Tomrum og bragende stilhed. Tom vil blive savnet, husket og taget med videre i det palliative arbejde i Danmark.

Helle Timm