Pårørende

Det kan være utroligt hårdt at være pårørende til en person med livstruende sygdom - både fysisk, psykisk og socialt.

PSYKOLOGSAMTALER

Mange pårørende har gavn af at tale med en psykolog om, hvordan sygdommen og sygdomsforløbet belaster deres liv. Pårørende til en patient med en livstruende sygdom kan få tilskud til psykolog-samtaler, hvor sygesikringen betaler 60% af udgiften. Det er din egen læge, der skriver en henvisning til en psykolog.

Tilskud til psykologsamtaler

PATIENTFORENINGER

Mange patientforeninger har grupper, hvor pårørende kan møde hinanden og udveksle erfaringer. Nogle patientforeninger har også telefonlinjer, man kan ringe til. Der findes mange debatsteder på internettet, fx under patientforeningernes hjemmesider, hvor du kan tale med andre i samme situation.

Oversigt over patientforeninger

PÅRØRENDEFORTÆLLINGER

  • Karen Søndergaard JensenEt år i angstens favntag

En fortælling om de følelser og spørgsmål, der meldte sig, da hendes mand fik konstateret testikelkræft. Bogen beskriver, hvordan et ungt ægtepar kommer igennem et år med en kræftsygdom, og hvordan de lærer at snakke åbent om deres fælles liv.

  • Kirsten JensenEn rose til mor

En fortælling om en voksen datter, der vælger at flytte hjem for at passe sin mor, der er uhelbredelig syg af tyktarmskræft. I dagbogsform giver Kirsten Jensen et billede af hverdagens opture og nedture. Hun beskriver, hvordan de små hensyn og brugen af offentlige tilbud kan lette hverdagen.

Lær at leve med andres sygdom

  • Et liv som pårørende: At være tæt på en kræftpatient

Kræftens Bekæmpelse har udgivet denne pjece, der handler om de problemer, tanker og følelser, som de pårørende kan opleve under et sygdomsforløb. Den giver en række gode råd og henvisninger til de muligheder, der findes for praktisk, social og psykologisk hjælp.

Pjecen kan frit downloades

DINE FORSLAG?

Skriv meget gerne til os på rehpa.web@rsyd.dk, hvis du har gode forslag til andre forællinger, som øger forståelsen af, hvad det indebærer at være pårørende.