REHPA-forløb for mennesker, der har haft COVID-19

Har du oplevet problemer af fysisk, psykisk og/eller social karakter efter indlæggelse med COVID-19? Vil du og din nærmeste dele jeres erfaringer og bidrage til forskning? Så kan forløbet om rehabilitering med fokus på funktion og livskvalitet efter COVID-19 være noget for jer.

Mange mennesker i Danmark har været syge i forbindelse med pandemien med COVID-19. Nogle har haft alvorlige problemer med vejrtrækningen og har haft brug for langvarig indlæggelse på hospitalet. Vi ved allerede nu, at langvarig virussygdom og indlæggelse kan tære på kroppens funktioner og det mentale overskud. De hidtidige erfaringer med COVID-19 viser, at mange kan have tanker om at have været så alvorligt syg og været isoleret uden kontakt med sine nærmeste, samt tanker om hvad fremtiden kan bringe. De samme tanker kan være til stede hos ens partner, ægtefælle eller børn, og derfor vil vi gerne invitere din nærmeste pårørende med.

Da COVID-19 er en ny virussygdom, mangler fagprofessionelle i det danske sundhedsvæsen viden om og erfaringer med, hvilke problemer af fysisk, psykisk og social karakter man kæmper med, efter det værste sygdomsforløb er overstået. Sundhedsvæsenet mangler viden om rehabiliteringsbehov og dermed om, hvordan rehabilitering kan tilrettelægges for de, som fortsat har gener. Derudover mangler der viden om, hvordan man som pårørende har oplevet og håndteret sygdomsforløbet i det akutte forløb, under indlæggelsen og i efterforløbet, samt om pårørende har brug for støtte?

Dette vil REHPA, der er nationalt videncenter for rehabilitering og palliation, i samarbejde med bl.a. Lungeforeningen, eksperter med viden om Coronavirus og COVID-19 sygdom samt udvalgte sygehuse og kommuner, gerne hjælpe med at få mere viden om.

Derfor inviterer REHPAs forskningsklinik dig, der har været indlagt med COVID-19 med alvorlige vejrtrækningsproblemer og en af dine nære pårørende, på et 4-dagesophold på forskningsklinikken i Nyborg.

Med den viden, som vi har i øjeblikket, sætter vi fokus på støtte til at genvinde eller måske forbedre dit fysiske funktionsniveau. Desuden vil der være aktiviteter og undervisning, der retter sig mod vejrtrækningen og mod at kunne fungere i hverdagslivet efter sygdom samt restituere både krop, psyke og det sociale liv.

Der vil være aktiviteter, undervisning og gruppesamtaler om emnerne:

• Fysiske aktiviteter
  • Vurdering af din fysiske formåen
  • Fysiske og mentale øvelser vedr. vejrtrækningen
  • Håndtering af træthed og udmattelse
  • Psykologisk belastning i forbindelse med alvorlig sygdom
  • Fokus på liv, håb og mening
  • Fokus på arbejdsliv
  • Individuelle samtaler

Samtidig vil der være god plads til samvær og erfaringsudveksling med andre i samme situation som jer.

REHPA samarbejder med fagprofessionelle, der arbejder med mennesker med lungesygdomme, og som har interesse for virussygdomme, følger af sygdom, og tilrettelæggelse af rehabiliteringstilbud i fremtiden. I vil møde disse samarbejdspartnere i forbindelse med nogle af aktiviteterne på REHPA.

Læs mere i pjecen: Erfaringer fra mennesker, der har haft COVID-19 og deres pårørende

HVEM KAN DELTAGE?

Du og din nære pårørende kan deltage, hvis:

• Du har været indlagt med COVID-19.
  • Du har eller har haft besvær med vejrtrækningen.
  • Du klarer dig uden ilttilskud.
  • Du har andre gener efter COVID-19, som påvirker din dagligdag og livskvalitet.
  • Du er nær pårørende og gerne vil bidrage med dine erfaringer.
  • I har antistoffer mod COVID-19 eller er testet negativ for COVID-19 virus umiddelbart inden opholdet.
  • I kan og vil bidrage til REHPAs forskning via spørgeskemaer, interviews mv.
  • I kan tale og forstå dansk.
  • I kan klare jeres personlige hygiejne, medicinhåndtering m.v. selv, da REHPA ikke rummer mulighed for personlig pleje, behandling eller lægefaglig behandling.

HVORNÅR

Uge 35: 24.-27. august 2020.

Uge 40: 28. september-1. oktober 2020.

Nogle uger efter opholdet tilbydes en telefonsamtale med en medarbejder fra REHPA.

PRAKTISKE FORHOLD

REHPA-forløb er gratis.

I vil være aktive deltagere på et 4-dages internatophold, hvor I overnatter på REHPA i Nyborg.

Der er plads til 7-10 par på holdet. Du kan også deltage uden en pårørende.

I skal selv sørge og betale for transport til og fra REHPA.

I medbringer selv alt jeres ordinerede medicin og evt. hjælpemidler. I er selv ansvarlige for medicinering under opholdet. REHPA udleverer ikke medicin.

Som deltagere på REHPA-forløb bliver I administrativt registreret som indlagte, fordi REHPA er tilknyttet Odense Universitetshospital.

REHPAs lokaler er røgfrie.

SÅDAN BLIVER DU HENVIST

Download henvisningsskemaet til REHPA-forløb for mennesker, der har haft COVID-19.

Du medbringer skemaet til din læge, der kan henvise dig ved udfyldelse af skemaet eller via en sygehushenvisning. Din læge kan hente tekst til sygehushenvisning på denne side

Når vi har modtaget henvisningen fra lægen modtager du et ansøgningsskema i din e-boks.

Vi visiterer 6-8 uger før opholdet, og så får du svar umiddelbart derefter.

Har du spørgsmål til forløbet eller henvisning, så kontakt os gerne på telefon 30 57 10 59 eller mail rehpa.ophold@rsyd.dk

Ved spørgsmål om forløbet er der i sommerperioden den 6.-16. juli mulighed for at kontakte Dorthe Søsted Jørgensen på telefon 24 99 81 21.

Send sikker post til REHPA via OUH’s hjemmeside