Forskningsklinikken tilbyder forløb baseret på kliniske udviklings- eller forskningsprojekter og standardforløb. Fælles for dem alle er, at de har fokus enten på rehabilitering eller på kombinationen af rehabilitering og palliation (KRP). Forskningsklinikken har erfaring med projekter, der afprøver indsatser af både monofaglig og tværfaglig karakter.
Forskningsklinikken i Nyborg er en del af REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation. REHPA samler, skaber og deler forsknings- og erfaringsbaseret viden inden for rehabilitering og palliation til mennesker med livstruende sygdom. Det gør vi i samarbejde med fagpersoner i bl.a. kommuner, på sygehuse, universiteter, uddannelsesinstitutioner og i civilsamfund, der arbejder med felterne og et fælles ønske om at sikre bedre livskvalitet for målgruppen.
Målgruppen for forløbene er mennesker med livstruende sygdom, fx kræft-, hjerte- eller multisygdom, der har et behov for rehabilitering og lindring. Deltagerne kommer fra hele landet. I udvalgte projekter inddrager vi også nære pårørende.
Med denne introduktion til forskningsklinikken rækker vi ud til dig, der ønsker:
Forskningsklinikkens medarbejderstab er tværfaglig. Den tæller fysioterapeuter, psykolog, sygeplejersker og læge samt ernærings- og social- og sundhedsassistenter.
Medarbejderne har en særlig viden om og kompetencer inden for – især generiske – rehabiliterende og lindrende indsatser såvel som behovsafdækning. I takt med at projekter for nye målgrupper finder vej til forskningsklinikken, bygger vi oven på vores eksisterende viden og kompetencer. Det gør vi bl.a. via referencegrupper og i tæt samarbejde med eksterne fagpersoner, der bibringer den relevante og aktuelle ekspertise i overensstemmelse med projektets og forløbets sigte.
Den grundlæggende målsætning for forskningsklinikken er at:
Det gør vi bl.a. gennem forløb for mennesker med livstruende sygdom og behov for rehabilitering. Forskningsklinikken skelner overordnet mellem forløb baseret på et udviklings- eller forskningsprojekt, fx et pilot- eller feasibilitystudie, og vores såkaldte standardforløb.
Forskningsklinikken udgør en ramme for forløb, der er baseret på et udviklings- eller forskningsprojekt, hvad enten det er fostret internt i REHPA eller på en ekstern forespørgsel. Her justerer vi forløbet i overensstemmelse med det aktuelle projekts formål. Projektet vil med andre ord sætte retning for opholdets kliniske indhold og form, varighed, behov for opfølgning, valg af metoder, særlige inklusionskriterier mv.
Til eksempel har de projektbaserede forløb over tid haft fokus på overlevere efter hjertestop, atrieflimren, benamputation, senfølger efter covid-19, unge med og efter kræft samt kræftrelaterede smerter.
Det er også muligt for eksterne forskere/projektledere at samarbejde med REHPA om projektidéer, der ønskes afprøvet i egen setting.
Står du som forsker med et projekt, der fordrer brugerinvolverende processer, afprøvning af kliniske elementer, kliniske interventioner m.v., og hvor forskningsklinikken kan fungere som ramme, så tag fat i REHPAs forskningsleder eller kliniske leder.
Hvert år udbyder forskningsklinikken en række standardforløb til mennesker, der enten har afsluttet en kræftbehandling, eller som lever med uhelbredelig kræftsygdom.
Et standardforløb er et koordineret og tværfagligt rehabiliteringsforløb, der tager udgangspunkt i den bio-psyko-sociale tilgang. Standardforløbene har fokus på livskvalitet, funktion, aktivitet, deltagelse og styrkelse af deltagernes handlekompetencer.
Metodisk arbejder vi med:
På standardforløb anvender vi brugerinvolverende undervisning og processer, forskellige typer af tests, øvelser og peer-to-peer. Deltagernes værdier, håb, mål og handleplaner støttes af gruppeprocesser og individuelle samtaler med vores forskellige fagpersoner.
Et standardforløb strækker sig over en periode på op til 12 uger. Det indledes typisk med en uges ophold på REHPA, en hjemmeperiode, hvor deltagerne arbejder selvstændigt efter aftalte planer, og rundes af med opfølgning, der kan være et kort ophold, en virtuel samtale eller andet evt. i samspil med en kommune.
Der er plads til 20 deltagere på et standardforløb. Deltagerne henvises af læge og visiteres på baggrund af definerede inklusionskriterier. Som forskningsklinik optager vi ikke almen venteliste.
På alle forløb samler vi systematisk patientrapporterede oplysninger (PRO) til REHPAs forskningsdatabase.
Forskningsklinikken anvender udvalgte PRO-data i form af et dialogstøtteark i rehabiliteringsprocesserne. Disse PRO-data giver os bl.a. information om deltagernes livskvalitet, selvoplevede helbred, søvn, fatigue, angst, depression, seksualitet og KRAM-faktorer.
Datasættet kan suppleres med andre kvantitative og kvalitative data afhængigt af forløbets forskningsspørgsmål og målgrupper – og til andre databaser.
Interne og eksterne forskere kan på baggrund af relevante tilladelser søge om adgang til data fra REHPAs forskningsdatabase. Kontakt REHPAs datamanager på dm-rehpa@rsyd.dk for mere information.
Forskningsklinikken holder til i egne lokaler på Nyborg Sygehus, hvor vi har udsigt til voldene omkring Nyborg Slot – et historisk naturområde der med fordel kan inddrages i forløbets aktiviteter. Vores undervisnings- og overnatningsfaciliteter er indbydende indrettet med inspiration fra lindrende arkitektur.
Uanset om du ønsker at henvise en borger/patient til et forløb eller går med en projektidé, så skal du være opmærksom på følgende:
Bemærk også, at deltagerne skal:
REHPA driver en række netværk, som er åbne for nye medlemmer. Her udveksler vi erfaringer og ny viden om rehabilitering samt koordineret og kombineret rehabilitering og palliation (KRP). Læs mere på siden om REHPAs netværk