Notater er ikke reviewet, men fagligt godkendt af videncentrets medarbejdere. Her finder du REHPA-notater udgivet efter 2016.
Notater fra før 2017 kan ses i SDU Forskerportal via dette link
Notatet beskriver erfaringerne fra pilottest af interventionen ‘Bevægelse i naturen’ en gruppebaseret intervention til mennesker med uhelbredelig kræft gennemført i REHPA Forskningsklinik. Interventionen fokuserede på at inddrage den omgivende natur i en intervention rettet mod at kombinere og koordinere rehabilitering og palliation (KRP) til patienter med uhelbredelig kræft og deres pårørende.
REHPA har, som en del af sin strategi og vision, en opgave med at udvikle viden om og metoder til KRP til mennesker med livstruende sygdomme.
Forfattere: Annette Rasmussen, Rikke Martens, Patrick Hansen, Cathrine Mikkelsen og Lene Jarlbæk
Redaktion: Annette Rasmussen, Patrick Hansen og Lene Jarlbæk
Målgruppe: Fagpersoner og frivillige, der arbejder med denne målgruppe, og som er interesserede i at inddrage naturen som rum for fysisk bevægelse og aktivitet.
Udgivet: April 2023
Notatet supplerer rapporten ‘Kræftrehabilitering i Danmark – status og udvikling fra 2017-2021’ fra januar 2022 med detaljerede data fra kommunernes besvarelser, fordelt på regioner, vedrørende de fire temaer; behovsvurdering, faglige indsatser, tværfagligt samarbejde og koordinering og sammenhæng i forløb.
Formålet med dette notat er et give et mere detaljeret billede af status for kræftrehabiliteringen i de fem regioner i Danmark. Notatet rummer udelukkende kommunernes besvarelser på REHPAs kortlægning af kræftrehabiliteringen 2021, da der var for få besvarelser fra hospitalernes afdelinger til at en opdeling i regioner kunne give mening.
Forfattere: Tina Broby Mikkelsen og Ane Bonnerup Vind
Målgruppe: Sundhedsplanlæggere og for lokale tværsektorielle drøftelser, fx i regi af samarbejde om sundhedsaftaler, herunder i de nye sundhedsklynger.
Udgivet: Oktober 2022
Notatet er udarbejdet til brug for Lungeforeningen og REHPA med det formål at lave en opsamling på erfaringer i forbindelse med Familiedagene: Dels om samarbejdet mellem REHPA og Lungeforeningen, dels om REHPA som ramme for et ophold for børnefamilier, både de fysiske rammer og opholdets formål og karakter.
Notatet er baseret på forfatternes tilstedeværelse ved og deltagelse i opholdets aktiviteter.
Forfattere: Lena Lykke Jeppesen, Annette Rasmussen, Kristoffer Marså, Mette Raunkiær
Målgruppe: Lungeforeningen og REHPA
Udgivet: Februar 2022
Notatet afrapporterer erfaringer og resultater fra de to REHPA-forløb for mennesker med atrieflimren, der blev afviklet i forskningsklinikken i 2020/2021.
Fokus er dels at rapportere om, hvordan deltagerne oplever livet med atrieflimren og specifikt med rehabiliteringsforløbet. Derudover hvilken effekt rehabiliteringsforløbet har haft på deltagernes livskvalitet, angst og depression m.fl., og hvordan deltagerne oplevede to forskellige MediYoga forløb med henholdsvis fremmøde og et digitalt forløb.
Forfattere: Caroline M. Elnegaard, Jan Tofte, Kristoffer Marså og Ann-Dorthe Zwisler
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, som arbejder med rehabilitering ved hjerteområdet generelt og/eller atrieflimren i kommunerne og på sygehusene. Sekundært; alle andre med interesse i rehabilitering og atrieflimren.
Udgivet: December 2021
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/rehabilitering-til-mennesker-med-atrieflimren/
Forskningsklinikken deler de første skridt og erfaringer om rehabilitering til mennesker med senfølger efter corona efter de to første REHPA-forløb til mennesker, der har haft corona. Notatet beskriver de kliniske og forskningsmæssige aktiviteter, herunder hvilke rehabiliteringsbehov, screeningsredskaber, interventioner og forskningsspørgsmål der indgik i de to forløb. Dernæst præsenteres resultater fra dels interview med deltagne kommunale fysioterapeuter, dels resultaterne fra den brugerinvolverende workshop med patienter, pårørende, forskere og klinikere (PPI).
Forfattere: Annette Rasmussen, Dorthe Søsted Jørgensen, Tina B. Backmann, Caroline M. Elnegaard og Nina Rottmann
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, der arbejder med rehabilitering af mennesker efter COVID-19 infektion.
Udgivet: Marts 2021
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/faa-luft-covid-19-og-rehabilitering/
REHPA har i 2019-2020 udviklet og gennemført to forløb, der indeholdt både pallierende og rehabiliterende elementer for mennesker med kronisk fremadskridende kræft. Notatet dokumenter og analyserer arbejdet bag udviklingen og gennemførelsen af forløbene som en forskningsbaseret intervention.
Forfattere: Mette Raunkiær og Henriette Søby Gärtner
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, ledere og forskere der har fokus på at arbejde både rehabiliterende og pallierende i forhold til mennesker med alvorlig, fremadskridende sygdom.
Udgivet: September 2020
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/koordinering-af-rehabilitering-og-palliation-krp-prae-krp-forloeb-i-nyborg/
National kortlægning af hjerterehabilitering – metodebeskrivelse. Bilagsnotat
Notatet beskriver det metodiske arbejde, der ligger til grund for udarbejdelsen af REHPAs kortlægninger af hjerterehabilitering i Danmark i hhv. 2013, 2015 og 2018. Desuden danner notatet grundlag for gentagelse af den strukturelle kortlægning, som, ifølge DHRD, skal gennemføres i 2021, og kan inspirere til lignende kortlægninger.
Forfattere: Maiken Bay Ravn, Henriette Knold Rossau, Tina Broby Mikkelsen og Cecilie Lindström Egholm
Målgruppe: forskere, som enten arbejder med data fra kortlægningerne af hjerterehabilitering eller planlægger at udarbejde nationale kortlægninger.
Udgivet: Juni 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/strukturel-kortlaegning-af-hjerterehabilitering/
REHPA har udviklet, afholdt og evalueret et rehabiliteringsforløb for mennesker, der har overlevet og levet længe med en hiv-diagnose. Interventionen havde fokus på livsfortællinger, dels deltagernes egne individuelle historier, og dels den fortælling, som deltagerne viste sig at have tilfælles. Notatet beskriver forløbene og evalueringen.
Forfattere: Mia Jess og Helle Timm
Målgruppe: ledere og sundhedsprofessionelle med interesse brug af livsfortællinger som rehabilitering og lindring.
Udgivet: November 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/fortaellinger-om-liv-med-hiv/
Notatet beskriver kurset ‘Når hjertet svigter – palliation til hjertepatienter’ afholdt november 2017. Notatet beskriver kursets faglige oplæg og præsenterer de vigtigste pointer fra undervisningen i hjerteinsufficiensbehandling og symptomlindring. Afslutningsvis præsenteres overvejelser om status, fremtid og videre planer for palliation til hjertepatienter i hver af de fem regioner.
Forfatter: Stine Gundtoft Roikjær
Målgruppe: ledere og sundhedsprofessionelle i både primær og sekundær sektor med interesse for palliation til hjertepatienter og for udvikling af området.
Udgivet: Oktober 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/patientperspektiver-med-fra-et-liv-med-hjertesvigt-og-betydning-af-tidlig-palliativ-indsats/
Forfattere: Vibeke Graven, Elisabeth Assing Hvidt, Kirsten Kaya Roessler, Karsten Flemming Thomsen, Ole Lindqvist, Annette Rasmussen, Helle Skaarup, Nina Rottman og Niels Christian Hvidt.
Notatet formidler resultater og viden fra et forskningsprojekt, der har undersøgt eksistentielle aspekter som kunstterapi, æstetik og natur i rehabilitering og palliation for kræftpatienter.
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, undervisere, forskere og kunstnere, med interesse for udvikling af rehabilitering og palliation og eksistentielle aspekter ved livstruende sygdom.
Udgivet: Maj 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/eksistentielt-og-aandeligt-patientkursus/
Forfattere: Fritze Kristensen og Jette Thuesen
Notatet undersøger, hvordan rehabilitering beskrives i forløbsprogrammer og lignende aftaledokumenter. Resultaterne viser, at rehabilitering kun i meget varierende grad er indarbejdet i det tværsektorielle samarbejde om demens, og at rehabilitering ved demens ikke er konkretiseret i egentlige handlinger så som behovsvurdering.
Målgruppe: Fagprofessionelle i kommuner og regioner.
Udgivet: Marts 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/demens-og-rehabilitering-med-afsaet-i-brugernes-perspektiver-dem-rehab/
Forfattere: Maria Aagesen, Jan Tofte, Ann-Dorthe Zwisler og Lars Tang
Det kan være en vanskelig og kompleks proces at vende tilbage til arbejdet for mennesker, der har eller har haft kræft. Dette notat opsummerer ny og eksisterende viden på området og fremsætter forslag til fremtidige indsatser, der kan øge muligheden for en positiv tilbagevenden til arbejdet for borgere, der har eller har haft kræft.
Målgruppe: Socialrådgivere og sundhedsprofessionelle der arbejder med rehabilitering af erhvervsaktive, der har eller har haft kræft.
Udgivet: Februar 2019
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/arbejdsmarkedstilknytning-for-kraeftoverlevere/
Forfattere: Jette Thuesen og Maiken Bay Ravn
Rehabilitering til mennesker med demens er ikke entydigt defineret, og der findes hverken anbefalinger eller retningslinjer på området. Dette notat bidrager til en vidensbaseret udvikling af rehabilitering ved demens bl.a. ved at præsentere:
Målgruppe: Fagprofessionelle i kommuner, beslutningstagere og undervisere på området.
Udgivet: November 2020 (2. udgave)
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/demens-og-rehabilitering-med-afsaet-i-brugernes-perspektiver-dem-rehab/
Forfattere: Heidi Bergenholtz, Anna Weibull og Mette Raunkiær
I Danmark mangler vi redskaber til at identificere mennesker med behov for palliativ indsats. Derfor har REHPA i en tværfaglig og tværsektoriel arbejdsgruppe oversat og tilpasset SPICT™ -værktøjet til dansk og til danske forhold. SPICT™ er en guide til at afdække, hvorvidt mennesker er i risiko for, at deres tilstand forværres eller for at dø og derfor kan have behov for palliativ og understøttende indsats.
Målgruppe: Sundhedsfagligt personale der har patienter med livstruende sygdomme, plejehjemsledere og kommunale ledere af hjemmepleje og hjemmesygeplejen.
Udgivet: September 2019 (2. udgave)
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/dansk-oversaettelse-og-validering-af-spict/
Forfattere: Dorthe Søsted Jørgensen, Maria Aagesen, Caroline Mathilde Elnegaard, Karen la Cour og Annette Rasmussen
Notatet præsenterer ny viden om rehabilitering til unge og unge voksne i alderen 18-39 år, der lever med, eller som har haft, en kræftsygdom. Notatet danner grundlag for REHPAs videre arbejde og fokus inden for rehabilitering af unge og unge voksne med livstruende sygdom.
Målgruppe: Fagpersoner der arbejder inden for rehabilitering til unge og unge voksne med kræft i klinisk praksis samt inden for forskning og udvikling.
Udgivet: Oktober 2018
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/kraeftrehabilitering-med-unge-og-unge-voksne-erfaringer-og-perspektiver/
Forfattere: Henriette Knold Rossau, Tina Broby Mikkelsen og Jette Thuesen
Notatet belyser det tværsektorielle samarbejde i forbindelse med rehabilitering og palliation til patienter med kræft i Region Hovedstaden. Data viser, at regionen har gode initiativer til koordinering og sammenhængende rehabiliteringsforløb. Dog mangler der fortsat samarbejde og dialog mellem hospitaler og kommuner.
Målgruppe: Notatet er udarbejdet for Region Hovedstaden
Udgivet: Oktober 2018
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/evaluering-af-forloebsprogram-data-om-kraeftrehabilitering/
Forfattere: Maria Aagesen, Charlotte Gjørup Pedersen og Ann-Dorthe Zwisler
REHPA har foretaget en kortlægning af, hvilke spørgeskemaer kan anvendes til at indsamle PRO hos patienter med iskæmisk hjertesygdom. Kortlægningen fandt i alt 20 spørgeskemaer oversat til dansk; fem sygdomsspecifikke spørgeskemaer og 15 generiske spørgeskemaer. De fundne spørgeskemaer beskrives i notatet.
Målgruppe: Notatet er udarbejdet for Det Nationale PRO-Sekretariat
Udgivet: September 2018
Link til info om projektet: https://pro-danmark.dk/da/omraader/hjerterehabilitering
Forfattere: Henriette Knold Rossau, Tina Broby Mikkelsen, Bibi Charlotte Hansen, Karna Vinther, Lise Bjerrum Thisted, Winnie Lund og Jette Thuesen
Notatet evaluerer, hvordan implementeringen af behovsvurdering af kræftpatienter er blevet understøttet af kompetenceudvikling i Region Hovedstaden. Evalueringen er foranledet af Center for HR i Region Hovedstaden.
Målgruppe: Politikere, ledere, medarbejdere og koordinatorer i Region Hovedstadens hospitaler og kommuner, som arbejder med behovsvurdering og kræftrehabilitering.
Udgivet: August 2018
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/eva-kom-kompetenceudvikling-som-element-i-implementering-af-behovsvurdering/
Forfattere: Kirstine Falk og Helle Timm
Notatet markerer afslutningen på projektet Arkitektur & Lindring, som har bestået af tre faser:
Målgruppe: Arkitekter, bygherrer, forskere og sundhedsprofessionelle, der er involveret i byggeprocesser relateret til palliation og lindrende arkitektur.
Udgivet: Januar 2018
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/arkitektur-lindring-2/
Forfattere: Ann-Dorthe Olsen Zwisler, Anders Juhl Rasmussen, Rikke Hellum, Jan Tofte, Helle Ploug Hansen, Trisse Gejl, Pablo Llambías og Anne-Marie Mai
Notatet beskriver baggrunden, den teoretiske ramme for og de praktiske erfaringer med skriveværksted afholdt på REHPA vinteren 2016/2017 i samarbejde med Institut for Kulturvidenskaber, SDU.
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, forskere og forfattere med interesse for udvikling af nye metoder inden for rehabilitering og palliation og/eller interesse for narrativ medicin og skrivning som del af rehabilitering og palliation.
Udgivet: September 2017
Forfatter: Henriette Knold Rossau
Notatet præsenterer resultater fra en forundersøgelse af muligheden for et nationalt projekt, som kan understøtte udbredelsen af standardiseret patientuddannelse for hjertepatienter på tværs af hospitaler og kommuner.
Målgruppe: Notatet er udarbejdet for Hjerteforeningen
Udgivet: Juni 2017
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/kortlaegning-af-patientuddannelse-i-hjerterehabilitering-en-forundersoegelse/
Forfatter: Lene Jarlbæk
Notatet omhandler dødssted blandt danskere døde i perioden 2012-2014, fordelt på dødsårsager, alder, køn, regioner og kommuner. Formålet er at formidle en detaljeret viden om dødssted og sammenhængen med de øvrige faktorer blandt danskere.
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, forskere, planlæggere, politikere og andre i offentligheden, som beskæftiger sig med sundhedsvæsen og omsorg for døende.
Udgivet: Juni 2017
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/doedssted-og-doedsaarsager-2012-2014/
Forfattere: Karin B. Dieperink, Jette Thuesen, Lærke Kjær Tolstrup og Tina Broby Mikkelsen
En evaluering af behovsvurderingen for rehabilitering og palliation hos kræftpatienter i Region Syddanmark ved indgangen til 2017.
Målgruppe: Primært arbejdsgruppen i Region Syddanmark, men kan også være relevant for ledere, klinikere, udviklingskonsulenter og beslutningstagere, der har interesse i at følge processen med implementering af behovsvurdering i forbindelse med kræft i Region Syddanmark og andre steder i landet.
Udgivet: Marts 2017
Forfatter: Lene Jarlbæk
Notatet omhandler dødssted og dødsårsager blandt børn og unge under 19 år. Data bygger på udtræk fra Dødsårsagsregisteret. Formålet er at formidle en mere detaljeret viden om dødssted og dødsårsager blandt børn og unge for derved at få en overordnet fornemmelse for, hvor mange danske børn og unge (og deres familier), der kan have behov for en palliativ indsats.
Målgruppe: Sundhedsprofessionelle, forskere, planlæggere, politikere og andre i offentligheden, som beskæftiger sig med problematikker ved dødsfald blandt børn og unge.
Udgivet: Marts 2017
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/doedssted-og-doedsaarsager-for-boern-og-unge-under-19-aar-i-danmark-2012-2014/
Forfattere: Jette Thuesen og Cecilie Lindström Egholm
Notatet beskriver, hvordan rehabilitering og palliation optræder i tværsektorielle aftaler om forløb ved kræft, demens, KOL, hjertekarsygdomme, hjerneskade, forløb for den ældre medicinske patient og tværsektorielle palliative forløb. Formålet er dels at undersøge, i hvilken grad rehabilitering og palliation adresseres i aftalerne, både hver for sig og som koordinerede indsatser, dels at undersøge forskelle på tværs af patientgrupper.
Målgruppe: Forskere, der beskæftiger sig med rehabilitering, palliation og sammenhængende forløb for mennesker med livstruende sygdom, samt udviklingskonsulenter, politikere og andre beslutningstagere på området.
Udgivet: Marts 2017
Link til projektside: https://www.rehpa.dk/projekter/rehabilitering-og-palliation-i-tvaersektiorielle-aftaler-en-kortlaegning/