Spring til hovedindhold

Mennesker med MPN (blodkræft) har risiko for angst og depression

Dansk undersøgelse viser, at mennesker med blodkræftsygdommen MPN har risiko for at udvikle psykiske problemer som angst og depression.

Ifølge undersøgelsen havde 21 % af MPN-patienterne angst, 12 % havde en depression, og 8 % led af begge sygdomme. Resultaterne præsenteres i en videnskabelig artikel udgivet på Dove Medical Press. Psykolog Nina Rottmann, REHPA er medforfatter på artiklen, og ifølge hende peger undersøgelsen på, at der kan være et stort behov for psykologisk støtte og rehabilitering til mennesker med MPN.

MPN er en kronisk kræftsygdom, som patienter kan leve med i mange år. Hverken læge eller patient ved, hvornår og hvordan sygdommen vil udvikle sig for den enkelte patient, og det kan skabe stor usikkerhed og give patienten eksistentielle udfordringer. Klinikere skal være opmærksomme på, om patienten har symptomer på angst og depression og i givet fald iværksætte, at patienten får hjælp til at lære at leve med sygdommen og håndtere de psykiske problemer.

Undersøgelsen viste, at der er sammenhæng mellem patientens symptombyrde og forekomsten af angst og depression. Patienter med mange symptomer, med fatigue og med seksuelle problemer var i større risiko for at udvikle angst og depression.

Læs mere

Undersøgelsen præsenteres i artiklen “Anxiety and depression in patients with Philadelphia-negative myeloproliferative neoplasms: a nationwide population-based survey in Denmark” udgivet på Dove Medical Press med open-acces: https://www.dovepress.com/anxiety-and-depression-in-patients-with-philadelphia-negative-myelopro-peer-reviewed-article-CLEP

Om undersøgelsen

Artiklens hovedforfatter er Nana Brochmann, Sjællands Universitetshospital, Roskilde og Københavns Universitet. Undersøgelsen og artiklen er del af Nana Brochmanns ph.d.

Forfatterne: Nana Brochmann, Esben Meulengracht Flachs, Anne Illemann Christensen, Marie Bak, Christen Lykkegaard Andersen, Knud Juel, Hans Carl Hasselbalch, Ann-Dorthe Zwisler, Nina Rottmann.

Til top