Spring til hovedindhold

Mindeord for Anders Petersen

Anders Petersen er død 48 år. Vi har hermed, alt for tidligt, mistet en essentiel kritisk akademisk stemme og et klogt, generøst menneske, der hjalp os med at få øje på grundlæggende problemstillinger relateret til vores måde at håndtere sygdom, sorg og død i vores samtid. Anders har i mange sammenhænge med velfunderede argumenter og personligt engagement advaret om udviklingen af en ‘medicinsk imperialisme’. Han insisterede på, at eksistentielle livsbetingelser hverken kan eller bør sygeliggøres og forsøges løst medicinsk. Hans nuancerede bidrag til debatten om medikalisering og sorg som diagnose har rejst nogle afgørende spørgsmål, der berører formålet med palliation. Anders var ikke imod medicinske tiltag, men han mindede os om omsorg som et afgørende fundament for det menneskesyn, vores samfund og sundhedsvæsen bør hvile på, og at det kræver politisk prioritering.

Anders Petersen blev født i 1973 og døde den 20. maj 2022. Han var lektor i sociologi ved Aalborg Universitet. På flere måder har Anders bidraget til REHPAs arbejde. Siden 2020 har han været en del af REHPAs Advisory Board. Tidligere har han været i følgegruppen for projektet ”Hospicer i Danmark” og bidrog i publicering af projektets resultater.

Det er svært at forstå, at Anders ikke er her mere. Du vil blive savnet og husket, og dine kritiske perspektiver vil blive taget med videre i diskussionen om, hvad palliation er og bør være.

Vibeke Graven, seniorforsker

Til top