Spring til hovedindhold

Ny undersøgelse giver unik viden om mennesker med Parkinsons sygdom

Mennesker, der lever med Parkinsons sygdom, er ramt både på funktionsevne og livskvalitet. Vi ved, at målrettede rehabiliteringsindsatser i et vist omfang kan afhjælpe de problemer, sygdommen giver i hverdagen, men vi ved ikke, i hvilket omfang det sker, og om rehabilitering tilbydes i alle sygdomsfaser. Derfor modtager alle danskere, der lever med Parkinsons sygdom, et spørgeskema i deres e-boks eller postkasse i løbet af uge 2 og 3, 2020. De inviteres til at besvare spørgsmål om deres oplevede funktionsevne, livskvalitet og sygdomsgrad og om, hvilke rehabiliteringstilbud de har modtaget.

Undersøgelsen er støttet af Parkinsonforeningen og gennemføres af REHPA. Den vil give et unikt overblik og indblik. Kommunerne vil få et stærkt grundlag for en databaseret planlægning af indsatser. Forskningsmæssigt skabes et solidt grundlag for videre forskning og udvikling på området.

Samtidig vil undersøgelsen give det hidtil bedste estimat over, hvor mange mennesker der lever med Parkinson i Danmark, fordelt på sygdomsfaser. Det tyder på, at det er flere, end det hidtil har været antaget, og det endelige antal vil blive præsenteret på konference i Parkinsonforeningen i foråret.

Resultaterne fra undersøgelsen bliver præsenteret i maj 2020.

Undersøgelsen er del af projektet ’Rehabilitering til tiden – en undersøgelse af behov for fase-specifik rehabilitering ved Parkinsons sygdom i Danmark’

Til top