Spring til hovedindhold

Omgivelser og rammer har betydning for rehabilitering af kvinder med livmoderhalskræft

Et nyt studie viser, at rehabilitering hjælper kvinder med livmoderhalskræft, men at omgivelser og rammer har betydning for, hvad kvinderne får ud af rehabiliteringen.

Et forskerteam fra REHPA og Onkologisk Afdeling, OUH har undersøgt, hvordan kvinder, der er behandlet for livmoderhalskræft oplever, at de bliver hjulpet via rehabilitering, som de modtager enten på hospital, i kommune eller på et internatophold. Resultaterne viser, at kvinderne, som alle havde moderate-svære senfølger efter sygdom og behandling, har gavn af rehabiliteringen, men at de får noget forskelligt ud af rehabiliteringen, afhængigt af hvilke rammer de modtager den i.

Kvinderne efterspørger mere tydelighed vedrørende rehabilitering på hospitalerne, hvor de fx ønsker bækkenbundstræning, vejledning til brug af vaginal stav og information om senfølger som tinnitus, urin- og afføringsinkontinens og seksuelle problemer.

I kommunerne har kvinderne især gavn af den fysiske aktivitet som del af rehabiliteringen, mens kvinderne, der deltog i rehabiliteringsophold på internat, især har gavn af den psykosociale rehabilitering og rehabilitering i forhold til seksuelle problemstillinger, fordi de mødes med kvinder med nøjagtig samme problemer.

Jeg vidste ikke disse ting før… om senfølger. Nu ved jeg det, og det giver mening

Kvinde der har deltaget på internatophold

Læs mere

Resultaterne er offentliggjort i en videnskabelig artikel på Clinical Nursing Studies og kan downloades her

Om undersøgelsen

  • Datamateriale fra RcDallund på 21 kvinder med cervix cancer, alle behandlet på OUH og alle med moderate-svære senfølger
  • Forfattere: Karin B. Dieperink, REHPA; Lene Sigaard, OUH; Helle Mona Larsen, OUH; Tina Broby Mikkelsen, REHPA.
Til top