Personer med Parkinsons sygdom (PS) udfordres af en række symptomer, der påvirker funktionsevne og mulighederne for at leve et uafhængigt og deltagende liv.
Kognitiv funktionsnedsættelse er blandt de hyppigste og mest invaliderende symptomer hos personer med PS. 40 % af personer med PS udvikler kognitive symptomer inden for seks år. Grad og udvikling af kognitive vanskeligheder er dog meget individuel.
I 2019-2020 gennemførte REHPA en undersøgelse blandt personer med PS i Danmark. Svar fra 7.039 danskere med PS viste bl.a., at kognitiv funktionsnedsættelse er blandt de mest fremtrædende årsager til nedsat livskvalitet blandt personer med PS, og at dette tiltager med sygdomsudviklingen. Undersøgelsen viste også udækkede behov i forhold til flere typer af rehabiliteringsindsatser.
Anden forskning har vist, at indsatser i forhold til kognitiv funktionsevne og problemer affødt af kognitiv funktionsnedsættelse kun i sparsomt omfang tilbydes i danske kommuner. Forskning fra udlandet tyder dog på, at både fysisk træning, kognitiv træning og kognitiv rehabilitering kan have effekt på kognitiv funktionsevne, ADL og livskvalitet hos denne målgruppe.
Delprojektet har til formål at øge viden om:
Derved kan rehabiliteringsindsatser målrettes målgruppen.
Parallelt med PARCORE gennemføres i perioden 2023-2025 et umbrella review i samarbejde med ph.d.-studerende Jana Morten og lektor Ása Roin, Færøernes Universitet: Non-Pharmacological Interventions Addressing Cognitive Impairments for Home-Dwelling people with Parkinson’s Disease: An Umbrella Review.
Der gennemføres sekundære komparative analyser af svar fra PS-patienter med hhv. uden kognitive vanskeligheder.
Resultater formidles i en videnskabelig artikel og et fagligt notat.
Rapporten undersøger, om der er forskelle i livskvalitet og funktionsevne hos mennesker med PS, hhv. med og uden kognitive vanskeligheder.
Rapporten baserer sig på en national survey, REHPA gennemførte i 2020, hvor 7.039 danskere med Parkinsons sygdom (PS) svarede på en række spørgsmål om deres sygdomsforløb, symptomer, livskvalitet, funktionsevne og deres selvoplevede rehabiliteringsbehov (1). Af denne undersøgelse fik vi således store mængder af oplysninger om denne patientgruppe, der senere er blevet til flere udgivelser, hvoraf denne rapport er én. Vi viser i rapporten sekundære analyser på oplysningerne fra den nationale survey. De aktuelle analyser har gjort det muligt for os at belyse udvalgte karakteristika blandt respondenter med og uden selvrapporterede kognitive vanskeligheder.
Forfattere: Jette Thuesen1, Tina Backmann2 og Tina Broby Mikkelsen1
1. REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Odense Universitetshospital, Nyborg, Danmark; Klinisk Institut, Syddansk Universitet, Odense, Danmark
2. Rygmedicinsk Forskningsenhed, Rygcenter Syddanmark, Syddansk Universitetshospital
Målgruppe: Fagpersoner, ledere og patientorganisationer, der beskæftiger sig med hverdagsliv og rehabilitering i forbindelse med PS.
Udgivet: Juni 2025
Thuesen, Jette, Tina Broby Mikkelsen, Knud Juel, Tina Backmann, Kristian Winge, and Eva Ejlersen Wæhrens. 2024. “Cognitive Impairments in Parkinson’s Disease: Professional Support and Unmet Rehabilitation Needs in Patients with and without Self-Reported Cognitive Impairments—A Secondary Analysis” Journal of Ageing and Longevity 4, no. 2: 128-139. https://doi.org/10.3390/jal4020009