Havekulturfonden fremhæver udemiljøets positive betydning for patienters behandling og livskvalitet ved for første gang at tildele sin hæderspris til en hospitalsansat.
Vi oplever i disse år en markant øget opmærksomhed på forbindelsen mellem sundhed og natur. I Havekulturfonden glæder vi os over, at hospitalshaverne som en særlig gren af dansk havekultur er ved at få en renæssance, og i Nyborg kan vi glæde os over en særlig fin af slagsen, der fungerer som visitkort for aktiviteterne på sygehuset.
Sådan lød nogle af ordene, da professor og landsskabsarkitekt Ellen Marie Braae den 24. maj overrakte Havekulturfondens Hæderspris til gartner Jonna Scholl Nielsen, som er tilknyttet Nyborg Sygehus.
Især den havekunstneriske udfordring i at skabe sammenhæng mellem de middelalderlige voldanlæg omkring Nyborg Slot og en sygehushave fra det 20. århundrede havde imponeret Havekulturfonden.
Det var en meget rørt Jonna Schroll Nielsen, der som den første hospitalsansatte nogensinde kunne tage imod prisen ved en ceremoni på Nyborg Sygehus onsdag den 24. maj:
Det er meget overvældende, men også dejligt at få sådan en anerkendelse for sit arbejde. Jeg vælger dog at modtage den på vegne af alle mine gode kolleger, der, lige som jeg, finder glæde i at få et smil frem på ansigtet hos dem, der benytter sig af vores have.
Jonna Scholl Nielsen, der har været tilknyttet Nyborg og Svendborg Sygehus som gartner i 20 år.
Nyborg Sygehus huser blandt andet REHPA, og det var videncenterets leder Ann-Dorthe Zwisler som indstillede Jonna Scholl Nielsen til prisen. REHPA har siden 2016 tilbudt mere end 150 kræftoverlevere eller uhelbredeligt kræftsyge et rehabiliteringsophold på Nyborg Sygehus, hvor haven giver gode rammer for deltagerene:
Grønne omgivelser, planter og givende udemiljøer er anerkendt som betydningsfulde for mental og fysisk heling i forbindelse med livstruende sygdom. Jonna og hendes kolleger har skabt en have i balance med den frie natur omkring voldene og dermed et godt miljø for vores patienter, som kommer for at finde ro og mening i livet med en livstruende sygdom.
Ann-Dorthe Zwisler, videncenterchef, REHPA.
I anledningen af prisoverrækkelsen holdt REHPA et miniseminar om ude- og indemiljøets positive betydning på behandling, lindring og livskvalitet.
REHPA sætter fokus på arkitekturen som en del af den palliative indsats via projektet Arkitektur & Lindring.
Havekulturfonden er en selvstændig fond, som siden 1993 årligt har uddelt en hæderspris til en person, som i særlig grad har “virket for havekulturens fremme” og dermed lever op til fondens formål. Prisen består af 25.000 kroner og bronzeskulpturen “De Kurtiserende Traner”, der er udarbejdet af kunstneren Helen Schou.
Tidligere modtagere af prisen omfatter blandt andre forfatter og tv-vært Claus Dalby, studieleder Susanne Ogstrup fra Have- og Parkingeniøruddannelsen og stadsgartner Lars Østerbye fra Herning Kommune.