Projektet om rehabilitering i hjemmeplejen sætter fokus på, hvad tværfaglige praksisfællesskaber betyder for den kommunale rehabilitering til borgere med demens.
I halvandet år har Mette Hartvig Hansen fordybet sig i, hvordan hjemmeplejen i Assens Kommune arbejder med rehabilitering på ældreområdet.
Oprindeligt ville Mette med sit ph.d.-projekt afprøve og justere evidensbaserede rehabiliteringsmetoder til mennesker med demens med det formål at forbedre eller vedligeholde borgernes funktionsniveau.
Kommunikationen mellem medarbejderne er limen. Men det er ganske enkelt nødvendigt, at der er rum, tid og mulighed for, at medarbejderne kan kommunikere tværfagligt om borgerne.
Mette Hartvig Hansen, ph.d.-studerende og lektor på Ergoterapeutuddannelsen på UCL
– For at kunne arbejde med udviklingen af den rehabiliterende praksis til mennesker med demens har jeg fokuseret på at styrke tværfaglige praksisfællesskaber, bl.a. gennem kollektive kritiske refleksioner over den fælles rehabiliteringspraksis. Rehabilitering organiseres i tværfaglige teams, hvor forskellige faglige tilgange sættes i spil. Kollektive refleksioner over egen praksis er en vigtig færdighed, når forskellige tilgange skal kombineres i praksis, fortæller Mette Hartvig Hansen.
Undervejs i Mettes ph.d. har hun i tæt samarbejde med Assens Kommune justeret sit formål. En reel afprøvning af nye rehabiliteringsmetoder til mennesker med demens har ikke været mulig. Derfor er målet med projektet nu at kvalificere rehabilitering på ældreområdet gennem opbygning af kapacitet og tværfaglige praksisfællesskaber.
– Det personcentrerede og helhedsorienterede perspektiv er i mit projekt en forudsætning for at kunne afprøve og justere de evidensbaserede rehabiliteringsmetoder og tilgange til mennesker med demens. Disse forudsætninger er på nuværende tidspunkt ikke til stede i tilstrækkelig grad, derfor har jeg været nødt til at justere i formålet, siger Mette Hartvig Hansen.
Det understøtter Assens Kommunes vision om at styrke den rehabiliterende praksis på ældreområdet.
Mette studerer forandringsprocesser i hjemmeplejen relateret til rehabilitering generelt og ikke kun ift. mennesker med demens. Hver onsdag mødes hun med Vissenbjerg Hjemmeplejegruppe i en time.
– Gennem refleksionsworkshops sætter vi spot på det tværfagligt. Vi arbejder ud fra en refleksionsmodel, som jeg har udviklet, med afsæt i modellen for læringscirkler og modellen for reflekterende teams, uddyber Mette Hartvig Hansen.
Mette Hartvig Hansen er lektor på Ergoterapeutuddannelsen på UCL og har en baggrund med en kandidat i lærings- og forandringsprocesser fra Aalborg Universitet.
– Jeg er interesseret i forudsætningerne for at skabe forandring i organisationer. Desuden er jeg optaget af, hvordan tværfaglige samarbejder i rehabilitering kan styrkes.
Noget af det, der har overrasket Mette Harvig Hansen i hendes ph.d.-projekt, er, hvor fremtrædende økonomi er i medarbejdernes bevidsthed.
– Den økonomiske styringslogik er meget fremtrædende. Den er så betydelig, så det indimellem kan være svært for medarbejderne at holde fast i den rehabiliterende tilgang også. Kerneprincipperne i rehabilitering, såsom personcentrering, tværfagligt samarbejde og helhedsorienteret tænkning, kan blive begrænset af en økonomisk styringslogik eller juridiske bureaukratiske krav. Samtidig kan det for nogen være svært at se, hvordan rehabilitering kan give mening for mennesker med demens, i og med det er en fremadskridende sygdom.
– Kommunikationen mellem medarbejderne er limen. Men det er ganske enkelt nødvendigt, at der er rum, tid og mulighed for, at medarbejderne kan kommunikere tværfagligt om borgerne. Jeg har oplevet, at medarbejderne har et behov for at tale sammen om deres arbejdsopgaver. Det skaber en fælles forståelse og en indsigt i hinandens perspektiver på borgerens udfordringer, der giver mere helstøbte forløb, siger Mette Hartvig Hansen.
Medarbejderne, der deltager i projektet, har taget et stort medansvar. De har selv taget initiativ til at fastholde refleksionsworkshops de uger, Mette ikke har haft mulighed for at facilitere dem.
– Jeg håber, at projektet kan bidrage med en viden om, hvordan kapacitet kan fremmes gennem en kritisk refleksion i de tværfaglige praksisfællesskaber, som løfter rehabiliteringen på ældreområdet, siger Mette Hartvig Hansen.