Spring til hovedindhold

REHPA Årsrapport 2020: Palliation og rehabilitering giver håb i en svær tid

2020 har verden over været præget af Corona. Den ukendte sygdom har sat fokus på senfølger og rehabilitering efter sygdom på en ny måde, men også på døden og vigtigheden af palliation i den sidste tid.

I REHPAs årsrapport 2020 kan du læse, hvordan REHPA gennem nye arbejdsgange, nye rehabiliteringstilbud og en styrket forskningsorganisation har bidraget med udvikling af ny viden om rehabilitering og palliation i en uforudsigelig tid.

Heldigvis er foråret godt på vej, og i takt med at det bliver lysere og lunere, og at flere og flere bliver vaccineret, følger håbet.

Portræt af én af REHPAs forløbsdeltagere

Fysioterapeut Malene Parbst Jespersen, tidligere REHPA-forløbsdeltager, fortæller om det liv, der fulgte efter, at hun blev smittet med Corona i slutningen af marts 2020. Den bød på en hverdag og en krop, hun ikke kendte, fordi senfølger prægede familielivet og særligt hendes fysiske og mentale formåen. Den personlige fortælling stiller skarpt på nogle af de udfordringer, pandemien har haft, for særligt rehabiliteringsområdet og for vores forståelse af det at komme sig efter sygdom.

En frontkæmper inden for rehabilitering og palliation

Tidligere chef for Center for Kræft & Sundhed København, Jette Vibe-Petersen, deler ud af sine erfaringer fra 13 års arbejde med kræftrehabilitering. Læs om, hvordan hun har vendt modstand til velvilje i samarbejde med både sine medarbejdere og danske og skandinaviske kolleger.

Brugerne sætter retning

Du kan også læse mere om, hvordan REHPAs tre rådgivende fora: Brugerpanelet, Advisory Board og den rådgivende styregruppe, for første gang var samlet til en strategidag om rehabilitering og palliation til livstruende syge med det formål at komme med pejlemærker for udvikling af felterne her midtvejs i REHPAs strategiperiode.

Solid indsats i en uforudsigelig tid

På trods af Corona-pandemien har REHPA holdt fast i fagligheden, bidraget til udviklingen af rehabilitering og palliation og undervejs endda styrket koordineringen af begge felter ved at samle forskergruppen til én.

Du kan læse, hvordan forskningsklinikken har lavet nye innovative rehabiliteringsforløb og gentænkt eksisterende forløb, så de kunne gennemføres under hensyn til diverse corona-restriktioner. Det har resulteret i 284 deltagere fra hele landet på REHPA-forløb i forskningsklinikken i Nyborg.

Desuden finder du en oversigt over alle REHPAs forsknings- og udviklingsprojekter samt kortlægninger og forskningsdatabaser.

Forside REHPA Årsrapport 2020
Forside REHPA Årsrapport 2020
Til top