Mennesker med en rift på kranspulsåren har svært ved at vende tilbage til arbejde. Nyt forløb hos REHPA Forskningsklinik stiller skarpt på udfordringer i forbindelse med fatigue, energiforvaltning og det at vende tilbage til arbejde efter en SCAD-episode.
SCAD – spontan coronar arteriedissektion er en rift i kranspulsåren, der skaber en blodprop i hjertet. Det er ofte kvinder omkring 50 år, der oplever en SCAD-episode. Hvorimod patientgruppen, der får en traditionel blodprop, typisk er ældre mænd.
Vi kommer til kort, når patienterne efter en SCAD-episode spørger, hvad de kan forvente af deres forløb, hvad de må og ikke må, og ikke mindst når de spørger ind til, hvad de selv kan gøre for at undgå, det sker igen
Pernille Palm, klinisk sygeplejespecialist, Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalets Hjertecenter
– Symptomerne på SCAD er de samme som ved en traditionel blodprop i hjertet. I bund og grund er det også det samme, der sker; der kommer en prop i kranspulsåren. Men årsagen til proppen er forskellig. Ved SCAD opstår proppen på grund af en rift, der lukker blod ud i blodkaret, som bliver fyldt op. Ved en traditionel blodprop opstår proppen typisk på grund af rygning, forhøjet blodtryk eller kolesterol, der fører til åreforkalkning, siger Pernille Palm, klinisk sygeplejespecialist ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalets Hjertecenter.
Mennesker, der får en blodprop på grund af åreforkalkning, har flere muligheder for selv at gøre en indsats for at undgå flere blodpropper, for eksempel gennem en livsstilsændring.
– Vi kommer til kort, når patienterne efter en SCAD-episode spørger, hvad de kan forvente af deres forløb, hvad de må og ikke må, og ikke mindst når de spørger ind til, hvad de selv kan gøre for at undgå, det sker igen, fortæller Pernille Palm.
I april 2024 udgave Dansk Cardiologisk Selskab et holdningspapir om SCAD. Holdningspapiret er udarbejdet i et samarbejde mellem tre arbejdsgrupper under Dansk Cardiologisk Selskab. En gruppe af mennesker, der har haft SCAD, var også en del af processen. Holdningspapiret omsætter ny teoretisk viden til anbefalinger om klinisk praksis, men er baseret på sparsom evidens.
– Vi mangler evidens på området. Vi vil gerne underbygge evidens gennem forløbene i REHPA Forskningsklinik. I forløbet med holdningspapiret gav deltagende patienter udtryk for, at særligt det at vende tilbage til arbejdet og at håndtere den udmattelse eller fatigue, der kan følge efter en SCAD-episode, var nogle af de problemer, der fylder hos dem, siger Pernille Palm.
Netop energiforvaltning i forbindelse med fatigue er noget, der ofte bliver arbejdet med blandt deltagerne på andre forløb i REHPA Forskningsklinik. På forløbet ’SCAD, træthed og hverdagsliv’ vil deltagerne desuden få værktøjer og gode råd til at vende tilbage deres arbejde på trods af trætheden.
– Der er ikke mange patienter, der oplever at få en SCAD, men de, der gør, er ofte yngre. De er erhvervsaktive og har måske børn, de skal tage sig af. Derfor giver det god mening at undersøge, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe denne gruppe med at komme godt igennem deres forløb. Og det håber vi, at vi kan blive bedre til på baggrund af data fra forløb i REHPA Forskningsklinik, siger Pernille Palm.
Se mere om forløbet og hvordan du henviser borgere til det på rehpa.dk