Spring til hovedindhold

Økonomisk støtte til projekt om rehabilitering og palliation til patienter med kroniske bensår

At være i behandling for sår på fødder og ben på grund af for eksempel åreforkalkning og diabetes, kan trække ud i måneder og år, hvor både såret, men også behandlingerne kan virke invaliderende i en sådan grad, at det går alvorligt ud over livskvaliteten.

Sygeplejerske, ph.d. Ulla Riis Madsen, REHPA er projektleder på et projekt, der skal hjælpe denne ofte sårbare patientgruppe.

Patienterne beskriver, hvordan de svinger imellem håb og magtesløshed. Håb om at såret heler; magtesløshed når risikoen for amputation og død rykker nærmere. For hvad kan der være at håbe på, hvis såret ikke heler? Det skal vi blive meget bedre til at tale med patienterne om. Ved at sætte fokus på palliation og rehabilitering, sideløbende med behandling af såret, håber vi at kunne give denne sårbare patientgruppe støtte til at leve det liv, de ønsker, samtidig med at de forbereder sig på en eventuel amputation og afslutning af livet. Eller sagt med andre ord, at være med til at skabe håb, også selvom såret ikke heler.

Ulla Riis Madsen

Støtte fra Novo Nordisk Fonden

På Novo Nordisk Fondens Sygeplejefaglige dag den 4. april 2019 modtog Ulla Riis Madsen et 3-årigt postdoc stipendie overrakt af professor Mary Jarden. Stipendiet på 1.8 mill. kroner skal bruges til projektet: Hvad er der at håbe på hvis såret ikke heler – Palliation og rehabilitering til mennesker i risiko for amputation af ben på grund af kroniske sår.

I projektet skal Ulla Riis Madsen undersøge, om rehabiliterende og pallierende indsatser kan forbedre livskvaliteten for patienter med kroniske sår på fødder/ben. Projektet udføres på de ortopædkirurgiske sårklinikker i Region Sjælland i samarbejde med REHPA.

Ifølge Ulla Riis Madsen findes der ingen sikre tal på, hvor mange danskere der lever med sår på fødder og ben, men blandt dem, der har sår på grund af svær åreforkalkning og/eller diabetes, ved vi, at risikoen for amputation og død er særlig høj. I alt får ca. 1.800 patienter hvert år amputeret et ben i Danmark, heraf ca. 40 % på grund af diabetiske fodsår. For mange patienter kommer amputationen efter et langt opslidende forløb, og det, at få benet amputeret, kan opleves som at få livet tilbage. Nogen siger, at det skulle de have gjort for længe siden. Andre er ikke så heldige, og de slås med de udfordringer, livet uden ben giver dem, hvis de ikke dør kort efter amputationen.

Projektet støttes også af penge fra Region Sjælland og Ortopædkirurgisk Afdeling, Holbæk Sygehus.
Læs mere: www.rehpa.dk/projekter/hvad-er-der-at-haabe-paa-hvis-saaret-ikke-heler

Til top