Spring til hovedindhold

Tænketank for Hvidbog om rehabilitering arbejder videre

Tænketanken for ’Hvidbog om rehabilitering’ har udarbejdet otte handlingsforslag til at styrke arbejdet med rehabilitering. Tænketankens arbejde med at sikre, at tankerne fra hvidbogen implementeres, fortsætter.

Professor Thomas Maribo åbner mødet i Tænketank for implementering af Hvidbog om rehabilitering, marts 2024

Tænketanken for ’Hvidbog om rehabilitering’ har udarbejdet otte handlingsforslag til at styrke arbejdet med rehabilitering. Tænketankens arbejde med at sikre, at tankerne fra hvidbogen implementeres, fortsætter.

Tænketanken for Hvidbog om rehabilitering har mødtes tre gange, siden den blev oprettet efter udgivelsen af hvidbogen. Tænketanken har arbejdet med at udarbejde handlingsforslag, der skal styrke rehabiliteringsindsatsen i Danmark. Handlingsforslagene skal sikre, at de fem anbefalinger fra hvidbogen får gennemslagskraft i praksis, uddannelse og forskning.

– Det har været en spændende udfordring at udvikle de otte handlingsforslag, og vi er stolte af resultatet, siger Thomas Maribo, professor og formand for tænketanken.

Han fortsætter:

– Handlingsforslagene skal ud at leve, og der har vi i tænketanken, også en stor opgave.

Se tænketankens handlingsforslag på Rehabiliteringsforum Danmarks hjemmeside

”Functioning” på dagsordenen

Functioning beskriver det, der virkelig betyder noget for vores helbred, fordi det handler om det levede liv med et givent helbredsproblem.

Jerome Bickenbach

Ud over en kort præsentation af de otte handlingsforslag, så deltagerne et oplæg ved professor Jerome Bickenbach, fra University of Lucerne og en af de drivende kræfter bag WHO’s ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) fra 2001, om ’The human functioning revolution’.

– På dansk oversættes functioning ofte med funktionsevne. Det er dog ikke helt dækkende. Functioning handler ikke kun om evne, hvis vi forstår evne som kapacitet, altså hvad man kan. Det handler også om, hvordan man bruger sin kapacitet eller evner – altså hvad man gør. Derfor bruger vi foreløbig det engelske ord, siger Jette Thuesen, lektor ved REHPA.

Jerome Bickenbach argumenterede i sit oplæg for, hvorfor sundhed er vigtigt for os:

– Sundhed er kun vigtig for os, når vi oplever helbredsproblemer. Det betyder noget, når vi bliver begrænset i vores hverdag. Functioning beskriver det, der virkelig betyder noget for vores helbred, fordi det handler om det levede liv med et givent helbredsproblem. Det handler om at føje levet liv og livskvalitet til vores liv og ikke om at føje år til vores liv. Så når vi taler om sygelighed (morbidity) og dødelighed (mortality) som indikatorer for befolkningens sundhed, så mangler der noget. ’Functioning’ er en meget vigtig indikator for sundhed, og vi skal have et meget større fokus på functioning som den tredje sundhedsindikator.

En af Bickenbachs pointer var, at vi langt mere systematisk skal have og monitorere functioning som det overordnede mål for rehabilitering.

Efter oplægget diskuterede medlemmerne af tænketanken, at ’functioning’ som tredje sundhedsindikator kan hjælpe os med at prioritere i sundhedsvæsnet. Mennesker skal kunne fungere i deres hverdag, og vi skal have fokus på, om det reelt er det, de får ud af rehabiliteringen.

At løfte den opgave kræver, ifølge Thomas Maribo, en stor tværfaglig indsats.

– Det kan kun løses tværfagligt. Socialområdet, beskæftigelsesområdet og undervisningsområdet er lige så vigtig en del af rehabilitering, som sundhedsområdet er det. Vi har brug for hinanden for at løfte opgaven; hvis det var nemt, var det gjort allerede.

Derfor fortsætter tænketanken sit arbejde med at holde rehabilitering på dagsordenen og sikre, at den enkelte borgers funktionsevne og livskvalitet er en del af ligningen, når der skal prioriteres i sundhedsvæsnet.

Link til de otte handlingsforslag følger

Du kan se videoen af Jerome Bickenbach fortælle om functioning på en konference i Lucerne via vimeo

Læs om tænketankens arbejdsgrupper på Rehabiliteringsforum Danmarks hjemmeside

Til top