Spring til hovedindhold

Koordinering af rehabilitering og palliation i Danmark

Kortlægninger af rehabilitering og palliation i Danmark indikerer, at der gennem det seneste årti har været et øget fokus på indsatser og tilgange til mennesker med livstruende sygdomme, der inkluderer både rehabiliterende og palliative perspektiver og elementer. Kortlægninger af palliativ indsats og af kræftrehabilitering indikerer, at palliativ praksis i Danmark i et vist omfang integrerer rehabiliterende elementer og vise versa. Eksempelvis tilbydes rehabiliterende palliation i 29 af 50 specialiserede palliative enheder i Danmark. Ud over en kortlægning fra 2015 har der – så vidt vides – ikke hidtil været gennemført analyser og kortlægninger af palliativ rehabilitering i Danmark.

Derfor gennemfører REHPA en kortlægning af koordinering af rehabilitering og palliation i Danmark. Dels gennem analyser af eksisterende kortlægninger, dels gennem beskrivelse af praksiseksempler og dels gennem kvalitative nedslag i praksis. Analyser af eksisterende kortlægninger og praksiseksempler vil især belyse eksempler fra kræftområdet. Kvalitative nedslag vil udforske praksis på tværs af diagnoser.

Arbejdet foregår parallelt med andre initiativer, REHPA er ansvarlig for eller involveret i. Herunder bogtillæg om kombination af rehabilitering og palliation, og medvirken i EAPC Task Force om Rehabilitation in Palliative Care.

Vi vælger her at bruge betegnelsen koordinering af rehabilitering og palliation (KRP) som paraplybegreb for palliativ rehabilitering, rehabiliterende palliation, eller integrering af rehabilitering og palliation.
Hverken i Danmark eller internationalt er der begrebslig konsensus, og valget er derfor alene et udtryk for en pragmatisk tilgang.

Formålet med kortlægningen er at skabe viden om udbredelse og indhold af KRP i Danmark gennem fire delvist forbundne delprojekter.

Metode

Delprojekt 1: Udbredelse af rehabilitering i palliativ indsats og palliation i rehabiliteringsindsats. Dokumentanalyse af REHPA-kortlægninger. Maj-september 2024.

Delprojekt 2: Koordinering og palliation – eksempler fra praksis. Indsamling og bearbejdning af cases, som produceres i et parallelt projekt om bogtillæg. Cases bearbejdes som vignetter. Maj-oktober 2024.

Delprojekt 3: Koordinering af rehabilitering og palliation – kvalitative nedslag. Tværfaglige fokusgrupper med brug af vignetter. Tre-fire institutioner, hvor rehabilitering og palliation koordineres, inkluderes. Institutioner repræsenterer en faglig, organisatorisk og geografisk variation. September 2024-januar 2025.

Delprojekt 4: Inspirationsmateriale til praksisudvikling. På baggrund af øvrige delprojekter og bogtillægget udarbejdes der inspirationsmateriale og metodevejledning til at understøtte refleksion og praksis-udvikling. September 2024-marts 2025.

Projektgruppe

Opgaven varetages af en projektgruppe bestående af:

Jette Thuesen (projektleder)

Jahan Shabnam (sekretær og delprojekt 1)

Charlotte Hald (delprojekt 3)

Medarbejder følger (delprojekt 1, 3 og 4).

Projektet overlapper med bogprojektet om Kombination af Rehabilitering og Palliation. Tina Pedersen derfra medvirker derfor i delprojekt 2 og afløses af Johanne Andersen Elbek fra august 2024.

REHPAs kommunikationsafdeling medvirker i delprojekt 4.

Styregruppe

Projektgruppen refererer til Mette Raunkiær og Ane Bonnerup Vind, REHPA

Til top