Spring til hovedindhold

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris: Senfølger kan ikke løses monofagligt

Overlæge Lena Saltbæk og afdelingslæge Lise Ventzel har modtaget Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024. Prisen er en hyldest til deres store arbejde på senfølgeområdet og til den holdindsats, de står i spidsen for.

Kræftens Bekæmpelse har med deres Hæderspris 2024 anerkendt overlæge Lena Saltbæk og afdelingslæge Lise Ventzel for deres indsats på senfølgeområdet. De to læger har været med til at grundlægge og skabe tilbud på henholdsvis senfølgeklinikkerne ved Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Kompetencecenter for Senfølger efter Kræft på Vejle Sygehus, hvor de behandler og udreder patienter med længerevarende og komplekse senfølger.

Helen Bernt Andersen uddeler Kræftens Bekæmpelses hæderspris 2024 til Lise Ventzel og Lena Saltbæk
Helen Bernt Andersen uddeler Kræftens Bekæmpelses hæderspris 2024 til Lise Ventzel og Lena Saltbæk

– Det er vigtigt med fyrtårne som jer, der lyser op og viser vejen for os andre. Senfølger kan ikke løses monofagligt. I er begge gået forrest, samlet kompetente mennesker om jer og skabt værdifulde samarbejder på tværs af faggrupper. Det kræver en holdindsats at behandle senfølger, sagde formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen, da hun overrakte prisen ved en senfølgekonference i Odense.

Læs mere om Senfølgekonferencen

Senfølger berører os alle

Det anslås, at der i 2025 vil være 400.000 mennesker herhjemme, der lever med eller efter kræft – og halvdelen af dem vil opleve senfølger, der kan være dybt invaliderende. Fx kan patienter være plaget af smerter, psykiske problemer og seksuelle udfordringer, og mange oplever flere senfølger på én gang.

I er pionerer og ildsjæle, der har været med til at skabe og udbygge senfølgeområdet. I inspirerer andre til at give kræftpatienter den bedste behandling.

Formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen

– Senfølger er et område, der står Kræftens Bekæmpelses hjerte nært. Det står mit hjerte nært. Over halvdelen af alle tidligere kræftpatienter oplever senfølger. Langt fra alle får tilstrækkelig hjælp. Det er væsentligt, at vi kan forebygge eller mildne senfølger. Der sker heldigvis fremskridt inden for senfølger i disse år med øget viden og bedre behandlingsmuligheder. Konferencen her er et godt eksempel. Det er dejligt, at så mange er samlet for at dele jeres viden med hinanden til gavn for patienterne, sagde Helen Bernt Andersen.

Hun understregede, at både Lena og Lise er med til at sætte fokus på senfølger med deres arbejde.

– I er pionerer og ildsjæle, der har været med til at skabe og udbygge senfølgeområdet. I inspirerer andre til at give kræftpatienter den bedste behandling. De regionale senfølgeklinikker, som I har været frontløbere for, ser hele patienten og behandler senfølgerne i den rigtige rækkefølge.

Læs pressemeddelelsen om Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2024 på cancer.dk

Til top